En 17-årig tonåring från Bronx är den yngsta olyckan från lungsjukdom som har kopplats till vaping. Denna epidemi känner inga gränser för kön, ålder eller hälsotillstånd.

Döden känner ingen ålder

Totalt 23 personer har dött runt om i landet från vaping sjukdom. Många av dessa människor var medelålders, vissa med hälsoproblem och andra som ansågs vara vid god hälsa. Dock var Bronx tonåring den första i sin åldersgrupp att duka under till sjukdomen.

Tonårs pojken blev antagen till ett sjukhus i slutet av september och dog bara några dagar senare. Han hade blivit antagen tidigare i september för vaping-relaterade lungsjukdom. Han var en av 110 personer från New York för att diagnostiseras med villkoret.

Medan Bronx tonåring var den första dödsolycka från sjukdomen, var han inte den första i sin åldersgrupp att bli sjuk. En annan tonåring, denna gång en flicka från Colorado, var också på sjukhus med sjukdomen. Hon planerade att starta sin förstaårselev år på College när hon började köra en feber. Hennes hjärtfrekvens ökade och hon sökte läkarvård. Hon hade aldrig rökt men hade vaping i två år. Medan hon återhämtade sig och har sagt att hon inte kommer vape igen, andra är inte så lycklig.

Andra tonåringar har blivit sjuka av vaping, tillsammans med människor i 20-års åldern, 30, 40s och bortom. Denna sjukdom vet ingen åldersgräns. Medan de flesta av patienterna har varit män, vissa kvinnor har också tagit sjuk.

Vaping inte ett säkrare alternativ

Vaping produkter, inklusive e-cigaretter, har främjats som säkrare än tobak. De kommer också i smaker som tilltalar yngre människor, såsom tuggummi och frukt smaker. Många föräldrar och andra har anklagat Juul och andra tillverkare av vaping produkter av avsiktligt marknadsföring till minderåriga människor. Medan tillverkarna har förnekat påståendena, är resultatet att fler tonåringar vaping idag. Även med berättelser om allvarliga sjukdomar och dödsfall, tonåringar och unga vuxna fortsätter att använda produkterna.

Det har inte funnits några avgörande bevis för vad som orsakar sjukdomen. De som har blivit sjuka har använt en mängd olika produkter, inklusive både nikotin och THC. Centrum för sjukdomsbekämpning och prevention (CDC) har rekommenderat att människor slutar vaping tills forskningen är avslutad och en orsak till sjukdomen finns.

Vissa kritiker tror att det bara är produkter som köps på den svarta marknaden som bär skulden. Men byråer som American lung Association tror att alla e-cigaretter är skadliga på grund av de fina partiklar som ges bort och som kan komma in i lungorna. Eftersom dessa produkter bara har funnits på marknaden i 10 år, är det inte tillräckligt länge för att veta potentialen för långsiktiga skador. Men den senaste tidens ökning av vaping-relaterade lungsjukdom indikerar denna produkt är inte så säker som alla skulle vilja tro. Försiktighet är nödvändig för vuxna som vill prova alternativet och utbildning är avgörande för att få tonåringar att hålla sig borta från det helt.