ADSL Bredband kan hänvisa till många tekniker, beroende på sammanhang. I allmänhet pekar det på en kommunikationsteknik som kan passera flera strömmar av data eller flera kanaler längs ett enda medium, såsom en kabel-eller radiofrekvens (RF) våg. Det kan hänvisa till Höghastighetsinternettjänster, Fiberoptiska tjänster, mobiltjänster eller sändningstjänster, för att nämna några.
Bredbandsanordningar ansluter fortfarande via en traditionell Ethernet-port (Rj-45).
Bredbandsanordningar ansluter fortfarande via en traditionell Ethernet-port (Rj-45).

Internet-teknik som använder bredband har alla utom ersatt uppringningstjänst för att leverera höghastighetsinternetanslutning till stationära datorer och bärbara enheter, till privatpersoner och till privata och offentliga nätverk. Bland Internetleverantörer hittar du Digital Subscriber Line (ADSL) tjänster, kabeltjänster, Fiberoptiska tjänster och mobiltjänster. Av dessa är mobilt bredband den enda trådlösa Wide Area Network (WWAN) Internet-tjänsten, även om ett trådlöst modem kan användas med någon av de andra tjänsterna för att skapa ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN) eller hotspot.
En DSL filter, som används med ADSL bredband filtrerar data för användning med olika enheter som en dator.
En DSL filter, som används med DSL bredband filtrerar data för användning med olika enheter som en dator.

Bredband Internettjänster kan leverera online multimediainnehåll och ge snabbare nedladdning och uppladdningshastigheter för att möta dagens krävande nätverksbehov. Prestanda varierar mellan planer inom varje teknik, och även mellan teknikerna själva. Fiberoptiska anslutningar ger mest bang för buck, men är inte tillgänglig på alla områden och kommer att bli dyrare att DSL, som har långsammare planer på att skapa mer prisvärda nivåer för dem som bara kliver upp från uppringd. Kabel ger fina hastigheter och kan också levereras med TV och digitala telefontjänster, vilket gör det mycket bekvämt.
Ett ADSL-modem kan användas med bredbandsanslutning för att skapa ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN).
Ett ADSL-modem kan användas med bredbandsanslutning för att skapa ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN).

För dem som behöver höghastighetsinternet på språng, mobilt Internet-tjänster använder mobiltelefon torn för att sända Internet-tjänst gör anslutning tillgänglig var som helst finns mobiltelefon tjänst. Denna mycket bekväma form av internettjänst är dyrare, men kan köpas i 24-timmars block för nödsituationer, eller längre block för affärsresor eller semester. Eftersom mobiltornet trafik måste dela tillgänglig bandbredd med mobiltelefonsamtal, mobiltjänster i allmänhet införa en nedladdning cap på sina Internettjänster för att förhindra individer från hogging resurser.

Bredband kan också hänvisa till nätverkssändningar där flera signaler förmedlas på dedikerade frekvensband. Till exempel kan digital sändningsteknik tillåta att en extremt högupplöst bild av 1920 x 1080 pixlar, känd som 1080i (interlaced scan lines) sänds inom ett visst frekvensband. Alternativt kan ett nätverk sänka upplösningen till 1280 x 720, eller 720p (progressiva skanningslinjer), eller till en ännu lägre upplösning som kallas standard definition TV, vilket ger utrymme för ytterligare innehåll för att dela samma tilldelade frekvensband.

Möjligheten för digitala sändningar att ha flera kanaler inom ett frekvensband är en sak som skiljer den från analog TV. Det extra utrymmet kan användas för att skapa nytt programinnehåll som ger fler valmöjligheter för tittarna, eller för mer exotiska ändamål, som interaktiv TV (iTV). Tänk dig att delta i ett spel show från soffan, beställa pizza utan att få telefonen, eller se en kommersiell som intresserar dig och klicka på den med din fjärrkontroll för att ta reda på mer om produkten.